Lasagne bezlepkové
Suroviny
- 100 g Játra kuřecí
- 50 g Sýr sójový - Tofu
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Petržel - nať
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 55 g Šunka parmská
- 90 g Mouka bezlepková
- 30 g Mouka bezlepková
- 45 g Margarín
- 300 g Hovězí maso mleté
- 100 g Špagety
- 450 ml Mléko sójové
- 150 ml Víno bílé
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.75 kávová lžička Xantanová guma
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 6 ks Hřebíček
- 6 ks Pepř černý celý
- 3 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.04 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Smetana sójová
- 2 polévková lžíce Smetana sójová
- 2 polévková lžíce Pyré rajčatové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 596 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 19 g
- Sodík 681 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 194.2 mg
- Draslík 867.1 mg
- Vláknina 7923.1 mg
- Vitamín A 7923.1 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65.3 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 457.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na válu smícháme mouku s xanthanovou gumou a solí. Přidáme vejce a olej, zapracujeme. Vytvoříme tužší těsto, které rozválíme do hladka. Zabalíme do potravinářské fólie, ponecháme 30 minut odpočinout, poté rozválíme do šesti plátů o velikosti asi 15 x 7,5 centimetru. Tyto pláty ještě rozválíme a necháme zaschnout na válu.
-
3
Ragú po baloňsku pro alergiky [56463]: do kastrolu vlijeme lžíci olivového oleje. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Vhodíme na olej, 2 minuty smažíme do zlatova. Přidáme oloupaný a nadrobno rozsekaný česnek, smažíme další 3 minuty. Osmaženou cibuli s česnekem poté vyjmeme z pánve a odložíme stranou.
-
4
Zbytek oleje zahřejeme, vložíme mleté hovězí maso. Promícháme, aby se nevytvořily z masa žmolky, přidáme omytá a na kousky pokrájená kuřecí játra. Osmahneme, přidáme k masu cibuli s česnekem a na kousky rozkrájenou šunku. Promícháme. Přilijeme víno, vložíme konzervovaná rajčata a rajčatové pyré. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a mletý muškátový oříšek.
-
5
Směs přivedeme k varu, promícháme a snížíme teplotu, aby jenom mírně probublávala. Necháme při mírné teplotě vařit 75 minut. Poté vmícháme sójovou smetanu a dusíme ještě 45 minut.
-
6
Podle návodu na obalu si uvaříme v osolené vodě špagety a vmícháme do teplých těstovin ragú. Posypeme nadrobno nasekanou petrželkou a nastrouhaným veganským Parmezánem.
-
8
Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]: do kastrolu vlijeme sójové mléko, přidáme oloupanou cibuli (napíchanou hřebíčky), kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a snížíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté mléko odstavíme. Ponecháme v něm 20 minut louhovat zeleninu, následně ji odebereme, mléko přecedíme.
-
9
Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku, promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahříváme přecezené mléko, dokud nezačne vřít.
-
10
Necháme na plotně jíšku na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme a stále mícháme.
-
11
Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme.
-
13
Troubu předehřejeme na 190°C. Pekáč vymažeme olejem a vložíme lžíci ragů. Zakryjeme 2 plátky lasagní. Poté vložíme polovinu masové směsi a rozprostřeme, vložíme další dva plátky lasagní, na ně zbytek ragů, navrch znovu dva plátky lasagní. Zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem Tofu. Pečeme v troubě asi 40 minut.