Dušená krůtí stehna se zeleninou
Suroviny
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 150 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Petržel kořen
- 200 g Mrkev kořen
- 1000 g Krůtí stehna
- 120 g Sádlo škvařené
- 80 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 4 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 598 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 43 g
- Sodík 568 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 153.7 mg
- Draslík 804 mg
- Vláknina 7786.2 mg
- Vitamín A 7786.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z krůtích stehen odsekáme klouby, vytáhneme kostice a stehna nasekáme na větší kusy.
-
2
V kastrolu rozpálíme sádlo, osolené porce krůty ze všech stran rychle opečeme. Přendáme je do jiné nádoby, na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme 40 g hladké mouky a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme 150 ml vody, rozmícháme a chvilku povaříme, až vznikne řídká omáčka. Přidáme rozdrcený česnek, opepříme, vložíme zpět opečené maso, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka ve středně vyhřáté troubě.
-
3
Ze sterilovaného hrášku slijeme nálev a necháme okapat.
-
4
Celer, mrkev i petržel oloupeme a uvaříme ve slané vodě. Uvařenou zeleninu pokrájíme na kostky a spolu s hráškem opečeme v pánvi na másle.
-
5
Na pečené porce krůty navršíme opečenou zeleninovou směs. Servírujeme přelité omáčkou a posypané nasekanou zelenou petrželkou.