Kefírový bezlepkový chléb s tvarohem
Suroviny
- 22 g Droždí
- 400 g Mouka bezlepková
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Xantanová guma
- 1 kávová lžička Chlebové koření hrubě mleté bio
- 1 ks Brambory
- 0.5 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Voda pitná
- 3 dl Voda pitná
- 0.5 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Jablka
- 2 polévková lžíce Mouka pohanková
- 1 polévková lžíce Ocet jablečný
- 1 polévková lžíce Lněné semínko
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Vločky pohankové bio
- 1 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
- 1 polévková lžíce Mouka amarantová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 481 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 8 g
- Sodík 409 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 1.3 mg
- Draslík 244 mg
- Vláknina 3120.3 mg
- Vitamín A 3120.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 78.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si kvásek: do misky dáme 22 g čerstvých kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme 1 lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.
-
2
Do mísy nasypeme 400 g bezlepkové směsi Schär B, 2 lžíce pohankové mouky, 1 lžíci amarantové mouky, 1 lžíci slunečnicových semínek, 1 lžíci lněných semínek a 1 lžíci pohankových vloček. Ještě přidáme 1 lžíci nastrouhaných jablek, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžičku chlebového koření, 1 lžičku soli, 0.5 lžičky guarové gumy a 1 nastrouhaný vařený brambor. Přilijeme kvásek, 3 dl vlažné vody, 0.5 dl vlahého mléka a vše promícháme. Těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout asi 40 minut. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2 x 3 potřeme vodou.
-
3
Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.