Zeleninový nákyp s brambory a sýrem
Suroviny
- 600 g Brambory
- 200 g Rajčata
- 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 200 g Sýr Niva (Rokfór)
- 60 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Bazalka
- 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Lilek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 24 g
- Sodík 626 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 82.8 mg
- Draslík 718.2 mg
- Vláknina 15499.2 mg
- Vitamín A 15499.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně tenké plátky, naskládáme na dno máslem vymazané zapékací formy.
-
2
Omytou a oloupanou mrkev, cuketu, lilek a rajčata pokrájíme na tenké plátky. Do pánve s rozpáleným máslem vložíme nejdříve mrkev, potom celer, kedlubnu a nakonec cuketu. Osmahneme do poloměkka, přidáme scezený hrášek, nakonec na tenké plátky rozkrájená rajčata. Připravenou zeleninu dáme do formy na povrch brambor.
-
3
Smetanu smícháme s bazalkou, tymiánem, solí, pepřem, drobně nasekanou petrželovou natí a přelijeme povrch nákypu. Nakonec hustě posypeme nastrouhaným sýrem Niva.
-
4
Vložíme do předehřáté trouby a při 200 stupňové teplotě pečeme 40 - 45 minut.
-
5
Po vytažení z trouby, necháme 5 minut odpočinou. Krájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé teplé talíře.