Jáhlovo-zeleninové bezlepkové krokety
Suroviny
- 40 g Brokolice
- 80 g Jáhly - loupané proso
- 40 g Kapusta růžičková
- 40 g Květák
- 40 g Mrkev kořen
- 20 g Mouka bezlepková
- 60 g Strouhanka bezlepková
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Grilovací koření bezlepkové
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Tymián sušený
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 2.5 dl Voda pitná
- 0.5 dl Voda pitná
- 0.06 dl Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 11 g
- Sodík 530 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 130.2 mg
- Draslík 295.5 mg
- Vláknina 12461 mg
- Vitamín A 12461 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jáhly dobře propereme v horké vodě. Dám je do hrnce s dvojnásobným množstvím osolené vody a pomalu je vaříme 30-40 minut na kaši.
-
2
Mezitím si očistíme, omyjeme a na menší kousky nakrájíme zeleninu: brokolici, květák, mrkev, růžičkovou kapustu. Pokrájenou zeleninu dáme do rendlíku, přilijeme 0.5 dl vody a 10-12 pod pokličkou podusíme. Poloměkkou zeleninu pokrájíme (nebo vidličkou rozmačkáme) nadrobno. V misce si ještě vyšleháme mléko s vejcem.
-
3
Do husté vychladlé kaše přimícháme bezlepkovou mouku, zeleninu, sůl, majoránku, bezlepkové dochucovací koření, drcený kmín, špetku sušeného tymiánu, drobně pokrájenou omytou petrželovou nať a pepř podle chuti. Promícháme a necháme chvíli odpočinout. Lžící z těsta vykrajujeme malé hromádky, vytvoříme z nich malé kulaté kuličky, které namočíme v připraveném mléku a v bezlepkové strouhance.
-
4
V pánvi si rozpálíme olej, na kterém osmažíme krokety z každé strany dozlatova. Usmažené vyjmeme a dáme okapat na papírovou utěrku a teplé servírujeme.