Telecí plíce (plíčky) na víně se smrži
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 500 g Telecí plíce
- 20 g Smrže sušené
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Petržel kořen
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 dl Víno bílé
- 4 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 302 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 99 g
- Sodík 395 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 315.4 mg
- Draslík 774.8 mg
- Vláknina 9427.9 mg
- Vitamín A 9427.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 103.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené smrže dobře omyjeme a vložíme do misky se studenou vodou (4 dl).
-
2
Telecí plíce omyjeme, dáme do většího hrnce s 1,5 litrem vody, přidáme očištěnou, omytou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibuli, česnek), bobkový list, nové koření, celý černý pepř a 11,5 dl bílého vína. Plíce (plíčky) vaříme přibližně 90 minut.
-
3
Měkké plíčky vyjmeme, vývar přecedíme. 4 dl zachyceného vývaru vlijeme do rendlíku. Přidáme 2 dl vody ze smržů, které jsme pokrájeli na nudličky. Vše vaříme ještě 30 minut.
-
4
Do vývaru, který se zredukuje na polovinu, přimícháme sladkou i kysanou smetanu, necháme přejít varem, vložíme na plátky pokrájené plíčky a necháme prohřát. Omáčku dochutíme solí, pepřem a podáváme.