Pečené steaky s restovanou cuketou a celerem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Hovězí roštěnka níz. peč.
  • 350 g Celer bulvový
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř citronový
  • 0.28 kávová lžička Olej chilli
  • 1 ks Cuketa
  • 5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.02 dl Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Koření na steaky
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 0.02 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 887 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 74 g
  • Sodík 984 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 251.5 mg
  • Draslík 882.8 mg
  • Vláknina 3230.2 mg
  • Vitamín A 3230.2 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.3 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí roštěnec omyjeme, odstraníme všechny blanky a osušíme. Nakrájíme z něj 4 plátky, které mírně pěstí roztlučeme. Osolíme je a posypeme kořením na steaky. Omytou a osušenou mladou cuketu nakrájíme podélně na plátky silné asi 4–5 mm.

  • 2

    Omytý celer oloupeme a nakrájíme na plátky silné 5 cm. V rendlíku si přivedeme k varu smetanu. Celerové plátky uvaříme ve smetaně doměkka. Vaříme je přibližně 8–10 minut. Poté je vyjmeme, necháme okapat, osolíme je a posypeme citrónovým pepřem. Uchováme je teplé.

  • 3

    V pánvi si rozpálíme extra olivový olej, na něm orestujeme steaky z každé strany dozlatova. Restujeme po 2–3 minutách z každé strany. Poté je vložíme do pekáčku a dáme je do předehřáté trouby na 190 °C dopéct. Pečeme přibližně 15 minut.

  • 4

    V pánvi si rozpálíme chilli olej s extra olivovým olejem. Na něm orestujeme plátky cukety, ke kterým potrháme z jedné snítky tymiánu lístky. Restujeme z každé strany dozlatova. Plátky cukety a celeru dáme na talíře. Ozdobně je přehneme, na ně položíme upečené steaky a servírujeme.

Komentáře k receptu