Pečené steaky s restovanou cuketou a celerem
Suroviny
- 800 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 350 g Celer bulvový
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 0.28 kávová lžička Olej chilli
- 1 ks Cuketa
- 5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.02 dl Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Koření na steaky
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.02 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 887 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 74 g
- Sodík 984 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 251.5 mg
- Draslík 882.8 mg
- Vláknina 3230.2 mg
- Vitamín A 3230.2 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí roštěnec omyjeme, odstraníme všechny blanky a osušíme. Nakrájíme z něj 4 plátky, které mírně pěstí roztlučeme. Osolíme je a posypeme kořením na steaky. Omytou a osušenou mladou cuketu nakrájíme podélně na plátky silné asi 4–5 mm.
-
2
Omytý celer oloupeme a nakrájíme na plátky silné 5 cm. V rendlíku si přivedeme k varu smetanu. Celerové plátky uvaříme ve smetaně doměkka. Vaříme je přibližně 8–10 minut. Poté je vyjmeme, necháme okapat, osolíme je a posypeme citrónovým pepřem. Uchováme je teplé.
-
3
V pánvi si rozpálíme extra olivový olej, na něm orestujeme steaky z každé strany dozlatova. Restujeme po 2–3 minutách z každé strany. Poté je vložíme do pekáčku a dáme je do předehřáté trouby na 190 °C dopéct. Pečeme přibližně 15 minut.
-
4
V pánvi si rozpálíme chilli olej s extra olivovým olejem. Na něm orestujeme plátky cukety, ke kterým potrháme z jedné snítky tymiánu lístky. Restujeme z každé strany dozlatova. Plátky cukety a celeru dáme na talíře. Ozdobně je přehneme, na ně položíme upečené steaky a servírujeme.