Cibulový koláč se smetanou a čerstvými paprikami
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Olej olivový
- 150 g Pórek
- 100 g Paprika zelená
- 50 g Paprika žlutá
- 50 g Paprika červená
- 200 g Cibule červená
- 100 g Hrách
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Oregano čerstvé
- 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 1 kávová lžička Petržel kudrnka
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 867 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 59 g
- Sodík 110 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 678.9 mg
- Draslík 277.3 mg
- Vláknina 8859.4 mg
- Vitamín A 8859.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.4 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na těsto smícháme mouku s máslem, vejcem a solí a důkladně propracujeme. Vytvarujeme bochánek, zabalíme do fólie a cca 60 minut necháme odležet.
-
2
Koláčovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Těsto rozválíme a vmačkáme do formy i po stranách. Posypeme hrachem, zakryté alobalem vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C a předpečeme.
-
3
Červenou i bílou cibuli očistíme, pokrájíme na tenké dílky a zlehka orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme podobně nakrájenou zelenou část pórku a nadrobno nasekané bylinky. Ochutíme solí a bílým pepřem. Papriky očistíme, opláchneme, odstraníme semínka a nakrájíme na proužky. Promícháme s restovanou cibulovou směsí a rovnoměrně rozprostřeme na těsto. Vložíme zpět do trouby a při teplotě 200 °C dopečeme dalších cca 10 minut.
-
4
Mezitím rozšleháme ve smetaně žloutky a poté nalijeme na koláč. Teplotu snížíme na 180 °C a zapékáme ještě 10-15 minut dozlatova.
-
5
Koláč nakrájíme na klínky a podáváme teplý.