Vaječná omeleta s Čedarem a bylinkami
Suroviny
- 30 g Sýr Čedar
- 1 kávová lžička Hořčice dijonská
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 3 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 0.06 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Pažitka
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 575 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 48 g
- Sodík 1595 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 769 mg
- Draslík 332.4 mg
- Vláknina 1815.8 mg
- Vitamín A 1815.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.2 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si francouzký dresink: do misky si dáme nadrobno pokrájený stroužek česneku, přidáme k němu lžíci vinného octa, lžičku ostré dijonské hořčice, nadrobno posekané a omyté lístky bazalky, sůl a bílý pepř. Směs promícháme a postupně k ní budeme zašlehávat 3 lžíce extra panenského olivového oleje. Dresink dáme do sklenice, dobře ji uzavřeme, protřepeme a odložíme do chladničky.
-
2
V misce si rozšleháme 3 vejce se solí a pepřem. Zelenou petrželku a pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Sýr čedar jemně nastrouháme.
-
3
V pánvi si rozehřejeme máslo, přibližně při střední teplotě vlijeme ochucená vajíčka a necháme je mírně asi 15 sekund probublávat. Poté je od odkrajů pomocí vařečky shrnujeme směrem ke středu. Zbytek pánve tak zaplníme vajíčky, které neztuhly. Toto opakujeme necelou minutu. Jakmile omeleta pokrývá celou pánev, ale má mírně polosyrovou konzistenci, posypeme ji nastrouhaným sýrem a bylinkami.
-
4
Omeletu na pánvi přehneme v polovině, smažíme ji ještě několik sekund, poté ji opatrně nabereme nebo vyklopíme přímo na talíř a hned servírujeme s dresinkem.