Domácí vaječné ravioli plněné špenátem a sýrem
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Sýr Gran Moravia
- 300 g Sýr Ricotta
- 400 g Špenát mražený
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 ks Cibulka jarní
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 3 špetka Muškátový oříšek
- 2 l Voda pitná
- 0.31 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 795 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 37 g
- Sodík 591 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 443.2 mg
- Draslík 177.2 mg
- Vláknina 7231.9 mg
- Vitamín A 7231.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme hladkou mouku, kterou smícháme se solí uděláme do ni důlek, do kterého dáme 2 celá vejce a 3 vaječné žloutky. Postupně je vidličkou zašleháváme, až se uplně s moukou spojí. Hrudku těsta dáme na pomoučený vál a rukama těsto důkladně uhněteme - nesmí se lepit. Trvá to přibližně 7-10 minut. Uhnětené těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky na několik hodin odležet.
-
2
Mražený špenát dáme do mísy a necháme ho rozpustit. Slijeme z něj přebytečnou vodu, přidáme k němu sýr Riccotu (nebo Lučinu), nastrouhaný sýr (Gran Moravia), žloutek, sůl, pepř, omytou drobně pokrájenou bazalku, muškátový oříšek, máslo a směs dobře promícháme. Měla by mít krémovou konzistenci.
-
3
Těsto vyválíme na mírně pomoučeném vále válečkem na 2 pruhy silné asi 2-4 mm, široké 8-10 cm. Na jeden (spodní) pruh těsta poklademe lžičkou špenátovou náplň tak, že kopečky náplně budou od sebe asi 2-3 cm daleko. okraje těsta potřeme rozšlehaným bílkem a potřeme i mezery mezi náplní. Přiložíme druhý pruh těsta, prsty všechny okraje k sobě přitiskneme (zároveň vytlačíme přebytečný vzduch) a rádýlkem nakrájíme čtverečky -ravioly. Po odkrojení okraje znovu přitiskneme.
-
4
Očištěnou jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi si rozpustíme máslo a cibulku zpěníme dorůžova.
-
5
V hrnci si přivedeme k varu 2 litry vody s 1.5 lžičkou soli. Ravioly vkládáme do vroucí vody a vaříme je asi 3-4 minuty. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, na talířích je polijeme usmaženou cibulkou a podáváme.