Máslová dýně s fazolovými noky a hřáškovým pyré
Suroviny
- 250 g Hrášek
- 200 g Máslo čerstvé
- 150 g Pórek
- 20 g Sůl
- 50 g Olej rostlinný
- 500 g Dýně
- 150 g Fazole bílé
- 300 ml Mléko plnotučné
- 80 ml Olej olivový
- 50 ml Víno červené
- 400 ml Voda pitná
- 50 ml Balsamico ocet
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cibule červená
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 4 plátek Slanina vepřová
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 61 g
- Sodík 1574 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 54.5 mg
- Draslík 608.4 mg
- Vláknina 9705.9 mg
- Vitamín A 9705.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 421.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sladkou dýni očistíme, rozkrojíme napůl, vydlabeme semena, dužinu pokrájíme na cca 5 mm plátky, odstraníme slupku a nakrájíme na klínky nebo čtverečky. Vložíme do pánve s rozehřátým máslem, špetkou soli a cukrem, necháme zvolna zezlátnout. Dýně by měla být měkká na skus.
-
2
Bílé fazole namáčíme předem několik hodin ve studené vodě. Před přípravou je scedíme, zalijeme 300 ml vody smíchané s mlékem, ochutíme solí. Přidáme jednu přepůlenou cibuli, pórek, přivedeme k varu, uvaříme do měkka, cibuli a pórek vyjmeme, fazole rozmixujeme ponorným mixérem na hladké pyré. Můžeme vše ještě dodatečně protlačit přes síto. Posypeme bílým pepřem, přidáme máslo, špetku soli a pomocí dvou lžiček z hmoty vytvarujeme nočky.
-
3
Červenou cibuli oloupeme, rozpůlíme a podélně nakrájíme na tenké proužky. Orestujeme v pánvi na rozpáleném olivovém oleji, jakmile zesklovatí, zastříkneme balsamicem, červeným vínem a následně vaříme, až se odpaří přebytek tekutiny. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
-
4
Česnek nasekáme na jemno, smícháme s pokrájenou slaninou a druhou cibulkou, v pánvi necháme zpěnit. Můžeme zakápnout olejem, po chvilkce přisypeme hrášek, zastříkneme vodou a do měkka podusíme. Ponorným mixérem rozsekáme na pyré, dochutíme solí.
-
5
Před podáváním všechny součásti pokrmu prohřejeme, rozdělíme na talíře, přičemž vše urovnáme do řádků a ihned servírujeme.