Sicilské zapečené špagety
Suroviny
- 120 g Sýr Parmezán
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 50 g Olivy černé
- 350 g Hovězí maso mleté
- 200 g Špagety
- 10 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Lilek
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 553 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 19 g
- Sodík 1016 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 74.7 mg
- Draslík 935.1 mg
- Vláknina 13154.8 mg
- Vitamín A 13154.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.1 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Sterilovaná rajčata necháme okapat a nakrájíme na malé kousky. Olivy rozkrájíme na kolečka. Papriky podélně rozřízneme, odstraníme z nich jádřince, opláchneme studenou vodou a nakrájíme nadrobno. Lilky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Parmezán najemno nastrouháme.
-
2
Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit špagety.
-
3
Dortovou formu vytřeme olejem.
-
4
V pánvi rozpálíme malé množství oleje a opečeme v něm z obou stran kolečka lilků.
-
5
V nízkém hrnci rozehřejeme zbylý olej, osmažíme v něm nakrájenou cibuli a česnek, pak přidáme mleté hovězí maso a vše za stálého míchání opečeme. Do hrnce přilijeme protlak, přidáme nakrájená rajčata, worcesterovou omáčku, směs dochutíme pepřem a solí a necháme 10 minut za občasného míchání vařit. Potom přidáme olivy a papriky a vaříme dalších 10 minut.
-
6
Uvařené špagety slijeme, necháme krátce okapat a přendáme do mísy. Přidáme k nim masovou směs a nastrouhaný parmezán, vše důkladně promícháme.
-
7
Na dno a boční stěny formy rozložíme opečená kolečka lilků, pak do formy dáme těstoviny s masem a zakryjeme je opět kolečky lilků. Formu vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů Celsia a vše zapékáme 40 minut. Zapečené těstoviny necháme ve formě 5 minut chladnout, pak je vyklopíme a podáváme.