Grilovaná roštěná s vinnou omáčkou
Suroviny
- 100 g Cibule
- 700 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 40 g Máslo čerstvé
- 25 g Cukr krupice
- 200 g Olivy černé
- 40 g Marmeláda pomerančová
- 40 ml Olej olivový
- 200 ml Víno červené
- 30 ml Olej rostlinný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 781 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 58 g
- Sodík 637 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 111.8 mg
- Draslík 660.4 mg
- Vláknina 4049.1 mg
- Vitamín A 4049.1 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou roštěnou nakrájíme na plátky, naklepeme, odkrojíme tuk, maso potřeme olivovým olejem, vložíme do pekáče a necháme pod fólií alespoň 3 hodiny odležet. Olivy nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno. Rošt potřeme olejem.
-
2
Na přílohovou omáčku v rendlíku na másle zpěníme cibuli, přimícháme cukr a mícháme, až zkaramelizuje. K cukru přilijeme víno, citronovou šťávu a za stálého míchání na mírném plameni provaříme. Na závěr vmícháme pokrájené olivy a pomerančovou marmeládu. Směs osolíme, opepříme a za občasného míchání necháme vychladnout.
-
3
Plátky roštěné zhruba 10 minut grilujeme zprudka, poté dalších 5 minut na mírném plameni. Během grilování maso obracíme.
-
4
Roštěnky podáváme s přílohovou omáčkou.