Fusilli se slávkami
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 400 g Pórek
- 200 g Šunka dušená
- 500 g Těstoviny Fusilli
- 20 ml Olej olivový
- 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 140 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Šalotka
- 2 l Voda pitná
- 1.8 kg Mušle slávky
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1207 kcal
- Sacharidy 135 g
- Tuky 34 g
- Sodík 1637 mg
- Bílkoviny 80 g
- Uhlovodany 133 g
- Cholesterol 180.5 mg
- Draslík 1805.4 mg
- Vláknina 12183.1 mg
- Vitamín A 12183.1 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.9 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozpůlené pórky opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na proužky. Šunku nakrájíme na nudličky, šalotku nakrájíme nadrobno.
-
2
Do hrnce vlijeme víno, přidáme šalotku, slávky a pod poklicí prudce vaříme zhruba 5 minut. Poté necháme vychladnout a otevřené slávky vyloupeme. Vývar přecedíme přes husté sítko a odložíme.
-
3
V kastrolu smícháme smetanu se solí, pepřem, vmícháme pórek a pod poklicí na mírném plameni za občasného míchání dusíme zhruba 10 minut.
-
4
V mezičase ve vroucí osolené vodě s olejem uvaříme těstoviny na skus. Uvařené slijeme a necháme okapat.
-
5
Ke svařené smetaně přidáme vyloupané slávky, přilijeme asi 120 ml vývaru, který jsme přecedili a povaříme 4 minuty.
-
6
V rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme okapané těstoviny, šunku a za stálého míchání zahřejeme. K horkým těstovinám přidáme slávky ve smetaně, posypeme pažitkou a podáváme.