Špenátové knedlíčky s rajskou omáčkou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Sýr Parmezán
- 150 g Šunka dušená
- 10 g Sůl
- 8 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 40 g Cukr krupice
- 300 g Mouka polohrubá
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 100 g Sýr Čedar
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1 kg Brambory
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 635 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1676 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 74 g
- Cholesterol 185 mg
- Draslík 1282.7 mg
- Vláknina 17245 mg
- Vitamín A 17245 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.5 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě. Ještě horké slijeme a rozmačkáme. Osolíme, zalijeme smetanou a vyšleháme do husté kaše, přidáme najemno nakrájenou šunku, strouhaný sýr, mouku a vejce. Špenátové listy spaříme vroucí vodou a nasekáme najemno, přidáme do mísy k surovinám a uhněteme tuhé těsto. Z těsta vykrajujeme lžící kousky, ze kterých vytvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu a vhazujeme do vroucí osolené vody. Vaříme na mírném ohni asi 6 minut. Vyjmeme děravou naběračkou a necháme okapat.
-
2
Na másle zpěníme cibuli, přidáme prolisovaný česnek a konzervovaná rajčata. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a necháme 20 minut dusit na mírném ohni. Přidáme cukr a krátce povaříme, aby se rozpustil. Knedlíčky podáváme zalité hotovou omáčkou a posypané strouhaným parmezánem.