Rizoto s rybami a plody moře
Suroviny
- 80 g Cibule
- 70 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 120 g Rajčata
- 8 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 5 g Petržel - nať
- 2 g Fenykl obecný
- 80 g Celer řapíkatý
- 70 g Fenykl sladký - hlíza
- 500 g Treska aljašská
- 1 g Chilli koření mleté
- 200 g Mušle slávky
- 200 g Parmice
- 200 g Mušle svatojakubské
- 400 g Rýže Arborio
- 200 g Mořský ďas
- 25 g Olej olivový extra panenský
- 2000 ml Voda pitná
- 200 ml Martini bianco
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Šafrán
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 56 g
- Sodík 843 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 84.8 mg
- Draslík 962.6 mg
- Vláknina 5616.6 mg
- Vitamín A 5616.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mořského ďasa,parmice a tresky ukrojíme hlavu a ploutve a nakrájíme filety. Do hrnce nalijeme jeden a půl litru vody, přisypeme rybí hlavy a ploutve, rybí filety, pokrájenou mrkev, rozpůlená rajčata, bobkový list, petrželku, povaříme 10 minut, vyndáme části ryb, obereme maso a dáme ho stranou; kosti a hlavy vrátíme do vývaru a vaříme zvolna 15 minut, poté odstavíme a přecedíme.
-
2
Svatojakubské mušle i mušle slávky vložíme do rendlíku, zalijeme půl litrem vroucí vody a 5 minut povaříme. Mušle, které se neotevřou, vyhodíme.
-
3
Cibuli, řapíkatý celer, hlízu z fenyklu a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, přidáme mletý fenykl, chilli koření, špetku šafránu, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme rybí vývar, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přidáme rybí maso, přimícháme máslo, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
-
4
Rizoto upravíme na talíře, ozdobíme mušlemi a podáváme.