Kynuté lívance se sladkým zelím
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 350 g Zelí hlávkové bílé
- 12 g Droždí
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 dl Mléko plnotučné
- 0.5 dl Mléko plnotučné
- 0.11 dl Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 578 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 32 g
- Sodík 458 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 161.9 mg
- Draslík 298.6 mg
- Vláknina 8926.3 mg
- Vitamín A 8926.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.2 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 420.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlávku čerstvého zelí očistíme a rozkrojíme. Použijeme jen jednu polovinu, z které vykrojíme košťál a zelí pokrájíme na tenké proužky. Dáme je do mísy, posypeme solí, pepřem, kmínem a rukou je promačkáme. V hrnci rozehřejeme máslo, na něj dáme zelí a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Podle chuti přidáme ještě k zelí cukr.
-
2
Do hrnečku dáme 0.5 dl vlažného mléka, přidáme do něj kvasnice s lžičkou cukru. V míse utřeme máslo, přidáme vejce, mléko, kvásek. Promícháme a přisypeme mouku. Směs rozmixujeme ručním tyčovým mixérem dohladka. Nakonec přimícháme podušené zelí, ze kterého jsme scedili přebytečnou šťávu. Těsto by mělo být dosti husté, ale musí se lít.
-
3
V pánvi rozpálíme olej, naběračkou naléváme těsto, pohybem pánve je rozlijeme po pánvi a smažíme dozlatova z každé strany (přibližně po 2 minutách). Lívance podáváme teplé.