Kynuté lívance se sladkým zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 350 g Zelí hlávkové bílé
  • 12 g Droždí
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 0.5 dl Mléko plnotučné
  • 0.11 dl Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 578 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 458 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 161.9 mg
  • Draslík 298.6 mg
  • Vláknina 8926.3 mg
  • Vitamín A 8926.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.2 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 420.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hlávku čerstvého zelí očistíme a rozkrojíme. Použijeme jen jednu polovinu, z které vykrojíme košťál a zelí pokrájíme na tenké proužky. Dáme je do mísy, posypeme solí, pepřem, kmínem a rukou je promačkáme. V hrnci rozehřejeme máslo, na něj dáme zelí a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Podle chuti přidáme ještě k zelí cukr.

  • 2

    Do hrnečku dáme 0.5 dl vlažného mléka, přidáme do něj kvasnice s lžičkou cukru. V míse utřeme máslo, přidáme vejce, mléko, kvásek. Promícháme a přisypeme mouku. Směs rozmixujeme ručním tyčovým mixérem dohladka. Nakonec přimícháme podušené zelí, ze kterého jsme scedili přebytečnou šťávu. Těsto by mělo být dosti husté, ale musí se lít.

  • 3

    V pánvi rozpálíme olej, naběračkou naléváme těsto, pohybem pánve je rozlijeme po pánvi a smažíme dozlatova z každé strany (přibližně po 2 minutách). Lívance podáváme teplé.

Komentáře k receptu