Zelenina s houbami a vejci
Suroviny
- 250 g Brambory
- 100 g Hrášek
- 30 g Máslo čerstvé
- 6 g Petržel - nať
- 200 g Houby čerstvé
- 15 g Cibulka jarní
- 6 g Fenykl čerstvý
- 100 g Boby zahradní
- 125 ml Olej olivový
- 10 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 15 ml Víno bílé
- 250 ml Olej stolní
- 30 ml Ocet vinný
- 30 ml Citronová šťáva
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 12 ks Chřest zelený
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1063 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 106 g
- Sodík 204 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 262 mg
- Draslík 705.2 mg
- Vláknina 11033.5 mg
- Vitamín A 11033.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory a česnek oloupeme a pokrájíme na plátky. Petržel nasekáme najemno. Houby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Chřest zbavíme dřevnatých částí. jarní cibulku pokrájíme na kroužky. Olivový olej, ocet, citronovou šťávu, špetku soli a pepře smícháme dohromady v zálivku. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozpůlíme. Žloutek, víno a smetanu smícháme dohromady a ve vodní lázni vaříme do vzniku bílé pěny, poté odstavíme z plotny.
-
2
Olej rozpálíme a osmahneme na něm plátky brambor a česneku, posypeme petrželí a jarní cibulkou, osolíme a opepříme. Opékáme 30 minut. Mezitím dáme vařit boby do změknutí, poté je slijeme a oloupeme. Chřest s hráškem uvaříme taktéž doměkka. Máslo rozpálíme a osmahneme na něm houby do zezlátnutí.
-
3
Uvařenou zeleninu rozdělíme na talíře, posypeme smaženými houbami, zalijeme zálivkou a okolo ozdobíme bílou pěnou. Navrch dáme polovinu vejce a snítku fenyklu.