Dýňový salát s cuketou, cibulí a pórkem
Suroviny
- 800 g Dýně
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 kávová lžička Pepř 4 barev
- 4 ks Cuketa
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Pórek
- 2 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Olej olivový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Ocet Sherry
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 247 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 20 g
- Sodík 205 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 4 mg
- Draslík 591.1 mg
- Vláknina 5930.8 mg
- Vitamín A 5930.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.4 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni a cuketu omyjeme a osušíme. Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a odstraníme vnitřní vlákna. Dýni nakrájíme na tenké plátky i s kůrou. Cuketu nakrájíme na plátky silné asi 7 mm. Cibuli a pórek očistíme, omyjeme a tence nakrájíme. Oloupaný česnek (2 stroužky) posekáme nadrobno.
-
2
V pánvi rozpálíme olej a postupně restujeme plátky dýně a cukety spolu s česnekem. (Postupně přidáváme podle potřeby olej.) Orestované plátky osolíme, posypeme čerstvě mletým pepřem 4 barev. Vyjmeme je a rozložme na velkou mísu. Na zbylý omastek přidáme máslo, na něm orestujeme dorůžova cibuli s pórkem. Zeleninu vyjmeme z omastku, ozdobíme jí cuketu s dýní.
-
3
Omyjeme kopr s bazalkou a drobně je pokrájíme. Česnek utřeme.
-
4
Do misky dáme ocet, bylinky, česnek, sůl a pepř. Promíchaným dresingem přelijeme všechnu zeleninu, překryjeme ji potravinářskou fólií a necháme 1 hodinu odležet.