Uzenky s čočkou a zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 350 g Čočka jedlá
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 150 g Slanina vepřová
  • 9 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 500 g Klobása uzená
  • 40 g Petržel kudrnka
  • 30 ml Olej olivový
  • 100 ml Víno bílé
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Bobkový list
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 748 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 106 g
  • Sodík 967 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 27.6 mg
  • Draslík 837 mg
  • Vláknina 46443.8 mg
  • Vitamín A 46443.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.7 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V rendlíku rozehřejeme olej a osmažíme do zlatova slaninu, nakrájenou na kostičky. Přidáme cibuli, mrkev a bobkový list, opékáme 5 minut, až cibule začne měknout. Zatím propláchneme a scedíme čočku, přidáme ji do rendlíku, zalijeme vodou tak, aby byla čočka potopená, zakryjeme, vaříme na mírném ohni 30 minut. Všechna tekutina musí být vyvařená.

  • 2

    Na pánvi zatím rozpálíme máslo, přidáme nakrájený česnek, chvíli orestujeme a vložíme uzenky. Za občasného otáčení opékáme přibližně 5 minut do zlatova. Zalijeme vínem, na mírném ohni povaříme 15 minut. Uzenky přidáme k čočce včetně vypečené šťávy, promícháme, osolíme, opepříme a dokonale prohřejeme. Podáváme v miskách posypané nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu