Zajíc podle babičky
Suroviny
- 300 g Anglická slanina
- 300 g Mrkev kořen
- 100 g Česnek
- 50 g Houby čerstvé
- 20 g Tymián čerstvý
- 20 g Rozmarýn čerstvý
- 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 400 ml Vývar zeleninový
- 200 ml Zakysaná smetana
- 100 ml Slivovice
- 4 ks Cibule
- 4 ks Zaječí stehna
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 783 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 229 g
- Sodík 1204 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 105 mg
- Draslík 733.5 mg
- Vláknina 14364.8 mg
- Vitamín A 14364.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.7 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si pánev, na kterou vlijeme olej. Vhodíme na něj asi polovinu množství slaniny, kterou jsme předtím pokrájeli na kostičky. Slaninu osmažíme. Přichystáme si větší kastrol a část osmažené slaniny přemístíme do něj. Očištěná zaječí stehna špikujeme klíny pokrájené slaniny a rozmarýnem. Lehce osolíme a opepříme. Prošpikovaná stehna vložíme na pánev a opečeme je, dokud se maso nezatáhne. Přilijeme borovičku, kterou zapálíme a maso flambujeme. Do kastrolu s částí slaniny přidáme na kousky nasekanou cibuli. Počítáme zhruba jednu cibuli na jedno zaječí stehno. Na menší kousky nasekáme česnek a mrkev a přisypeme. Orestujeme. K cibuli a česneku přidáme na kousky nakrájené houby a otrhané listy tymiánu. Přidáme zaječí stehna a přilijeme vývar.
-
2
Troubu si předehřejeme na 180°C a vložíme do ní kastrol s masem. Dusíme 30 minut při teplotě 180°C. Potom kastrol vyndáme ven z trouby a k masu přidáme 3 lžíce zakysané smetany a vlijeme 200 ml smetany ke šlehání. Vložíme ještě na dalších 20 minut zpátky do trouby.
-
3
Vyndáme maso a vzniklou omáčku můžeme buď ještě přecedit či propasírovat přes síto, nebo nechat jenom tak i se zeleninou. Servírujeme s bramborovými noky jako přílohou a ostružinovou marmeládou pro dochucení masa.