Kaše z cizrny s rajčaty
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 300 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 10 g
- Sodík 196 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 792.8 mg
- Vláknina 23282.2 mg
- Vitamín A 23282.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.5 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cizrnu na 12 hodin (nejlépe přes noc) namočíme do studené vody. Než ji začneme vařit, vodu vyijeme, cizrnu dobře propláchneme, necháme okapat a nasypeme do hrnce s čerstvou vodou. V zakrytém hrnci ji přivedeme k varu a povaříme 10 minut, přitom sbíráme vzniklou pěnu. Pak snížíme příkon tepla a stále zakrytou ji vaříme dále asi hodinu, až změkne.
-
2
Mezitím spaříme a oloupeme rajčata, odstraníme z nich semena a nahrubo je pokrájíme. Dále vymačkáme šťávu ze dvou citronů, z poloviny jednoho z nich předtím ostrouháme kůru, utřeme dva oloupané stroužky česneku se solí, na jemno posekáme dva pórky a tři lžíce čerstvé petrželky nebo máty.
-
3
Uvařenou cizrnu slijeme, přitom stranou odložíme několik kuliček na ozdobení hotového pokrmu. Šest lžic vývaru ponecháme a vlijeme do mixeru. Přidáme vařenou cizrnu, čtyři lžíce olivového oleje, citronovou šťávu a mixujeme do jemna.
-
4
Hotovou kaši doplníme rajčaty, pórkem, citronovou kůrou a česnekem, přidáme petrželku nebo mátu, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směs potom dáme vychladit na půl hodiny do chladničky. Servírujeme ozdobené kuličkami cizrny a přelité olivovým olejem.