Nákyp se sleděm, zelím a brambory
Suroviny
- 500 g Zelí hlávkové bílé
- 40 g Sádlo vepřové škvařené
- 500 g Brambory
- 60 g Zakysaná smetana
- 180 g Sleď čerstvý
- 200 g Veka
- 70 g Sýr Eidam cihla 30%
- 50 g Máslo čerstvé
- 30 g Strouhanka
- 40 g Máslo čerstvé
- 700 ml Voda pitná
- 200 ml Mléko plnotučné
- 40 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 5 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Muškátový oříšek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 504 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 33 g
- Sodík 203 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 231.1 mg
- Draslík 530.5 mg
- Vláknina 8356.8 mg
- Vitamín A 8356.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.5 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a umeleme. Zelí zbavíme zvadlých a poškozených listů, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na drobné nudličky a na sádle udusíme doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji. Veku nakrájíme na kostičky a v míse přelijeme mlékem. Sledě vykostíme a nakrájíme na kostky. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme prosátou strouhankou. Sýr nastrouháme.
-
2
K namočené vece přidáme žloutky, umleté brambory, prochladlé dušené zelí, osmaženou cibuli, zakysanou smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek a kousky sledě. Do směsi lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
-
3
Směsí vyplníme připravenou zapékací mísu, pokapeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě pečeme alespoň 35 minut. Před koncem pečení nákyp posypeme sýrem a dopečeme. Podáváme v míse, ve které jsme nákyp pekli.