Telecí s houbami a oříšky
Suroviny
- 250 g Hlíva ústřičná
- 850 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 150 g Mozzarella
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 3 ks Šalotka
- 4 stroužek Česnek
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Telecí kýta
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Povidla švestková
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 5 polévková lžíce Oříšky piniové
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 562 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 25 g
- Sodík 536 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 138 mg
- Draslík 1298.4 mg
- Vláknina 3990.7 mg
- Vitamín A 3990.7 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.7 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta.
-
2
Česnek se šalotkou očistíme a nadrobno pokrájíme. Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, tvrdé spodní části odkrojíme, houby nakrájíme na nudličky. Čerstvou bazalku a petrželku omyjeme a drobně pokrájíme, Mozzarellu krájíme na kostky.
-
3
V teflonové pánvi osmažíme nasucho piniové oříšky do zlatova. V hlubší pánvi rozehřejeme olej s máslem, na něm orestujeme maso z každé strany do zlatova. Restujeme přibližně 2 minuty. Maso osolíme, opepříme, přidáme k němu šalotku s česnekem, hlívu a za stálého míchání vše restujeme ještě další 1 - 2 minuty. Přidáme 3 lžíce oříšků, směs zalijeme bílým vínem, přilijeme worcester, konzervovaná rajčata, rajčatový protlak a promícháme. Dochutíme solí, cukrem, vložíme lžíci švestkových povidel a bazalku, znovu promícháme, pod pokličkou při nižší teplotě dusíme doměkka (asi hodinu). Během dušení občas promícháme.
-
4
Když je maso měkké, vmícháme sýr s petrželkou, ozdobíme oříšky a hned servírujeme.