Dušené lilky a sladké brambory v kokosové omáčce
Suroviny
- 400 g Lilek
- 250 g Žampiony čerstvé
- 225 g Šalotka
- 675 g Brambory sladké (Batáty)
- 15 g Koriandr čerstvý
- 475 ml Vývar zeleninový
- 400 ml Kokosové mléko
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Fenyklová semínka
- 6 ks Bazalka
- 3 ks Chilli paprička
- 1 ks Limetka
- 2 ks Citronová tráva
- 3 ks Limetka kafrová
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 stroužek Česnek
- 1.5 polévková lžíce Zázvor celý
- 3 polévková lžíce Kari pasta
- 4 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 443 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 21 g
- Sodík 456 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 1.4 mg
- Draslík 1663.9 mg
- Vláknina 40258.2 mg
- Vitamín A 40258.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.9 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Menší lilky překrojíme na poloviny, větší rozkrájíme na kousky. V pánvi rozpálíme část oleje a lilky na něm za občasného míchání na středním ohni orestujeme do zlatova. Vyjmeme a odložíme.
-
2
Čtyři šalotky pokrájíme na plátky a odložíme. Ostatní nasypeme do pánve a osmahneme do zlatova, vyjmeme, přidáme k lilkům.
-
3
Do pánve vlijeme zbytek oleje, vložíme pokrájené šalotky, fenyklová semínka, na tenké plátky nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Na mírném ohni smažíme cca 5 minut. Zalijeme vývarem, vmícháme nasekanou citronovou trávu, pokrájenou nať koriandru, zlehka rozmačkané listy kafrové limety a celé chilli papričky. Zakryté zvolna vaříme cca 5 minut.
-
4
Poté vmícháme dvě lžíce kari pasty, oloupané nakrájené brambory, povaříme dalších 10 minut, vložíme lilky i osmahnutou šalotku a necháme vařit ještě 5 minut. Nakonec přilijeme kokosové mléko, ochutíme cukrem, solí, pepřem, vložíme na plátky rozkrájené žampiony a povaříme cca 5 minut (do změknutí zeleniny).
-
5
Dle chuti zakápneme limetkovou šťávou, můžeme přidat ještě kari pastu a korinadrové lístky.
-
6
Hotovu směs rozdělíme do misek, dozdobíme lístky bazalky a podáváme s rýží.