Kuřecí řízky se smetanovo-bazalkovou omáčkou
Suroviny
- 800 g Kuřecí prsa
- 1.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 4 polévková lžíce Vývar drůbeží
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 356 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 17 g
- Sodík 990 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 147.2 mg
- Draslík 764.1 mg
- Vláknina 419.5 mg
- Vitamín A 419.5 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí prsa naporcujeme na 4 řízky a zlehka je naklepeme. Česnek oloupeme a prolisujeme, bazalkové lístky posekáme najemno.
-
2
V misce promícháme mouku se solí a pepřem, v této směsí obalíme kuřecí řízky, přebytečný obal oklepeme.
-
3
Na pánev dáme olej a 1 lžíci másla a rozehřejeme je, vložíme porce kuřete a za středního příkonu tepla smažíme 5-6 minut z obou stran. Osmažené porce přendáme na talíř a uložíme do tepla.
-
4
Na pánev přidáme zbytek másla, rozehřejeme ho a na něm 2 minuty smažíme prolisovaný česnek. Přilijeme smetanu, drůbeží vývar a citronovou šťávu, uvedeme do varu a vaříme, až se tekutina částečně odpaří. Než omáčku dokončíme, přidáme bazalku, osolíme a opepříme.
-
5
Porce kuřete servírujeme přelité omáčkou.