Bramborové špalíčky s rajčatovým salátem
Suroviny
- 100 g Brambory
- 250 g Rajčata
- 150 g Sýr Čedar
- 2 kávová lžička Balsamico ocet
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Okurka salátová
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Bazalka
- 1 špetka Šalvěj sušená
- 1 l Voda pitná
- 0.03 dl Olej stolní
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 410 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 24 g
- Sodík 419 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 286.2 mg
- Draslík 727.3 mg
- Vláknina 8708.7 mg
- Vitamín A 8708.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.4 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme, oškrábeme a dáme vařit do osolené vody na 15-20 minut, dokud nezměknou. Po okapání je rozmačkáme a necháme vychladnout.
-
2
Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka, nať petržele jemně nasekáme. Cibule oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, omytá rajčata rozčtvrtíme, okurku nakrájíme na tenká kolečka. Sýr nastrouháme.
-
3
Vychladlé rozmačkané brambory smícháme s 1/2 strouhanky, nastrouhaným sýrem, nakrájeným pórkem, petrželovou natí a šalvějí. Vše dochutíme pepřem a solí. Zalijeme žloutky a vytvoříme tužší hmotu, z které vytvarujeme 12 špalíčků. Ty přikryjeme a necháme v chladničce asi 1 hodinu ztuhnout.
-
4
Mouku osolíme a opepříme a vejce rozšleháme. Ztuhlé špalíčky potom obalujeme v ochucené mouce, rozšlehaném vajíčku a ve zbytku strouhanky, smažíme na rozpáleném oleji z obou stran asi 10 minut, dokud nemají zlatavou barvu. Přebytečný tuk z osmažených špalíčků necháme okapat.
-
5
Salát si připravíme tak, že smícháme olej s octem a cukrem. Do této zálivky přidáme rozčtvrcená rajčata, nakrájenou okurku, cibuli a bazalku. Vše promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.