Penne s parmicí a krevetami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 200 g Krevety tygří - loupané
  • 160 g Celer řapíkatý
  • 400 g Parmice
  • 200 g Těstoviny Penne
  • 200 g Hřebenatka
  • 520 g Rybí hlavy
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 150 ml Víno bílé
  • 100 ml Víno bílé
  • 150 ml Ocet vinný
  • 0.8 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 0.4 ks Citrony
  • 0.8 ks Mrkev kořen
  • 0.8 ks Bobkový list
  • 3.2 ks Pepř černý celý
  • 0.8 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Šafrán
  • 5 l Voda pitná
  • 1.04 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 794 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 101 g
  • Sodík 824 mg
  • Bílkoviny 68 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 239.7 mg
  • Draslík 944.4 mg
  • Vláknina 7510.6 mg
  • Vitamín A 7510.6 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme výluh ze šafránu a 3 lžic rybího vývaru. Parmici pokrájíme na kousky, opečeme na másle v hlubší pánvi s hřebenatkami a krevetami. Dle chuti osolíme, opepříme, přidáme šťávu z jednoho citronu a nastrouhanou citronovou kůru, prohřejeme, odstavíme. V jiné pánvi smícháme zbytek rybího vývaru se šafránem a s výluhem. Vaříme, dokud se třetina nevyvaří, pak přilijeme ocet, povaříme ještě 4 minuty a přilijeme bílé víno, načež vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme smetanu, nadrobno nakrájenou petrželku, dochutíme solí, pepřem a 2 minuty vaříme do zhoustnutí. Mezitím dáme do hrnce s osolenou vodou uvařit těstoviny. Pořádně je scedíme, smícháme se směsí a podáváme.

  • 2

    Rybí vývar:

  • 3

    Do hrnce s vodou vložíme omyté hlavy z bílých ryb. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, nahrubo pokrájené řapíky celeru, na kolečka krájenou mrkev, bobkový list, petrželku, černý pepř, citron na kolečka a suché bílé víno. Pozvolna vaříme přibližně 30 minut, přičemž se tvoří pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Poté vývar přecedíme a můžeme jej hned použít, nebo jej můžeme zmrazit pro pozdější použití.

Komentáře k receptu