Penne s parmicí a krevetami
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 200 g Krevety tygří - loupané
- 160 g Celer řapíkatý
- 400 g Parmice
- 200 g Těstoviny Penne
- 200 g Hřebenatka
- 520 g Rybí hlavy
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 150 ml Víno bílé
- 100 ml Víno bílé
- 150 ml Ocet vinný
- 0.8 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 0.4 ks Citrony
- 0.8 ks Mrkev kořen
- 0.8 ks Bobkový list
- 3.2 ks Pepř černý celý
- 0.8 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 5 l Voda pitná
- 1.04 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 794 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 101 g
- Sodík 824 mg
- Bílkoviny 68 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 239.7 mg
- Draslík 944.4 mg
- Vláknina 7510.6 mg
- Vitamín A 7510.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme výluh ze šafránu a 3 lžic rybího vývaru. Parmici pokrájíme na kousky, opečeme na másle v hlubší pánvi s hřebenatkami a krevetami. Dle chuti osolíme, opepříme, přidáme šťávu z jednoho citronu a nastrouhanou citronovou kůru, prohřejeme, odstavíme. V jiné pánvi smícháme zbytek rybího vývaru se šafránem a s výluhem. Vaříme, dokud se třetina nevyvaří, pak přilijeme ocet, povaříme ještě 4 minuty a přilijeme bílé víno, načež vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme smetanu, nadrobno nakrájenou petrželku, dochutíme solí, pepřem a 2 minuty vaříme do zhoustnutí. Mezitím dáme do hrnce s osolenou vodou uvařit těstoviny. Pořádně je scedíme, smícháme se směsí a podáváme.
-
2
Rybí vývar:
-
3
Do hrnce s vodou vložíme omyté hlavy z bílých ryb. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, nahrubo pokrájené řapíky celeru, na kolečka krájenou mrkev, bobkový list, petrželku, černý pepř, citron na kolečka a suché bílé víno. Pozvolna vaříme přibližně 30 minut, přičemž se tvoří pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Poté vývar přecedíme a můžeme jej hned použít, nebo jej můžeme zmrazit pro pozdější použití.