Zelné závitky na kysaném zelí
Suroviny
- 100 g Rýže dušená
- 400 g Vepřové maso mleté
- 300 g Zelí kysané
- 120 g Protlak rajčatový
- 180 ml Vývar drůbeží
- 300 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Zelí hlávkové bílé
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 0.09 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 694 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 43 g
- Sodík 597 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 172.3 mg
- Draslík 904.3 mg
- Vláknina 18696 mg
- Vitamín A 18696 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 110.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy a zelí vložíme do vroucí vody. Vaříme tak dlouho, až se listy dají oddělovat. Ze zelí vyřízneme košťál a sloupneme z hlávky 12 neporušených listů. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, kysané zelí slijeme, překrájíme a v míse promícháme s cukrem a olejem, ve vodě 10 minut vaříme drůbeží bujón. V misce rozšleháme v prochladlém drůbežím vývaru rajčatový protlak se solí a cukrem.
-
2
Na sádle osmažíme cibuli s česnekem a odložíme.
-
3
Mleté maso smícháme s dušenou rýží, rozšlehaným vejcem, solí, mletou paprikou, pepřem a majoránkou, vmícháme usmaženou cibuli s česnekem. Směs pečlivě promícháme, utvoříme válečky, které klademe na zelné listy. Maso do zelných listů opatrně zabalíme.
-
4
Pekáč vyložíme kysaným zelím, poklademe zelnými závitky, přelijeme směsí s rajským protlakem, pekáč přiklopíme a v předehřáté troubě pečeme zhruba 90 minut. Během pečení dbáme, aby se zelí nepřipálilo. Je-li třeba, přilijeme horkou vodu.
-
5
Závitky podáváme i se zelím na servírovací míse, zdobíme kopečky kysané smetany.