Hovězí vařený jazyk
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 10 g Petržel - nať
- 5 g Bobkový list
- 5 g Nové koření celé
- 4 g Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř bílý celý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Petržel kořen
- 1 l Voda pitná
- 1 l Vývar z hovězích kostí
- 2 dl Víno bílé
- 1.5 kg Hovězí jazyk
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 960 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 131 g
- Sodík 915 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 291.7 mg
- Draslík 1718.2 mg
- Vláknina 6762.2 mg
- Vitamín A 6762.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do tlakového hrnce vložíme jazyk, 1 ks cibule, nové koření, celý pepř, sůl, bobkový list, zalijeme vodou, hrnec uzavřeme a jazyk vaříme doměkka. Uvařený scedím, hned opláchneme pod studenou, vodou a z jazyku očistíme kůži, zas ho opláchneme a nakrájíme na porce.
-
2
Mrkev, petržel, celer očistíme, nastrouháme, cibuli oloupeme, nakrájíme na kostky, dáme na pánev s rozpáleným máslem a necháme ji zesklovatět, přidáme nastrouhanou mrkev, celer, petržel, zeleninu podusíme, zalijeme vínem, necháme ho vyvařit, přilijeme vývar, přivedeme k varu, vylijeme smetanu smíchanou s moukou a pod poklici povaříme asi tak 10 minut. Ještě horkou omáčku rozmixujeme, podle vlastni chutě přidáme sůl, pepř a citrónovou šťávu s nasekanou petrželovou natí, ještě zamícháme a podáváme.
-
3
Na talíř položíme porce jazyků a zalijeme připravenou omáčkou.