Srnčí kýta na houbách
Suroviny
- 120 g Cibule
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 300 g Houby čerstvé
- 3 g Nové koření celé
- 3 g Pepř černý celý
- 10 g Sůl
- 2 g Bobkový list
- 3 g Jalovec
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 80 g Slanina vepřová
- 800 g Srnčí kýta
- 600 g Knedlík kynutý
- 300 ml Víno červené
- 300 ml Smetana 12% (konzumní)
- 3 ml Citronová šťáva
- 30 ml Olej rostlinný
- 250 ml Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 740 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 63 g
- Sodík 974 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 49.1 mg
- Draslík 530.8 mg
- Vláknina 9537 mg
- Vitamín A 9537 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 61.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme nadrobno, houby na plátky, očištěnou mrkev petržel a celer nastrouháme nahrubo, slaninu pokrájíme na menší hranolky.
-
2
Srnčí maso vcelku prošpikujeme slaninou, zbytek slaniny nasypeme do hrnce, přilijeme trochu oleje, osmahneme, přidáme maso, osmažíme ze všech stran, maso vyndáme. Na tuk v hrnci nasypeme cibuli, houby, zpěníme, přidáme zeleninu a krátce podusíme. Vrátíme maso do hrnce, podlijeme vínem, okořeníme novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem, jalovcem, osolíme a maso podusíme. Až se víno částečně odpaří, přilijeme vývar, mouku rozmícháme ve smetaně a přidáme k masu. Promícháme, zakápneme citronovou šťávou, dovaříme. Maso nakrájíme na porce a vyjmeme koření.
-
3
Jako příloha jsou vhodné houskové knedlíky.