Králík dušený se slaninou
Suroviny
- 120 g Cibule
- 200 g Slanina vepřová
- 25 g Jíška hotová světlá
- 2 g Hřebíček
- 3 g Majoránka
- 3 g Pepř černý mletý
- 2 g Muškátový květ
- 10 g Sůl
- 600 g Těstoviny vařené (průměr)
- 1000 g Králík
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 250 ml Víno bílé
- 30 ml Olej rostlinný
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 773 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 38 g
- Sodík 1491 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 322.4 mg
- Draslík 733.9 mg
- Vláknina 1710.7 mg
- Vitamín A 1710.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Králíka bez hlavy omyjeme, naporcujeme, slaninu rozkrájíme na hranolky, králíka prošpikujeme, zbytek slaniny dáme zatím stranou. Cibuli krájíme nadrobno.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme zbylou slaninu i cibuli, osmahneme, přidáme králíka, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme, okořeníme hřebíčkem, muškátem, majoránkou a dusíme do měkka. Zahustíme jíškou, přilijeme víno, krátce provaříme a odstavíme. Porce králíka vyjmeme, upravíme na talíře, do omáčky vmícháme žloutky a můžeme podávat. Jako příloha jsou vhodné vařené těstoviny.