Koláč se špenátem a balkánským sýrem
Suroviny
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 150 g Špenát listový čerstvý
- 120 g Máslo čerstvé
- 80 g Anglická slanina
- 150 g Sýr balkánský
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl mořská
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 711 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 57 g
- Sodík 953 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 327.4 mg
- Draslík 370.2 mg
- Vláknina 2677.3 mg
- Vitamín A 2677.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.5 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a 2 lžícemi minerální vody.
-
2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
-
4
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
-
5
Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200 °C. Pečeme 10 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
-
6
Omyjeme špenátové listy, necháme je okapat a pokrájíme na širší proužky. Cibuli s česnekem oloupeme a drobně pokrájíme. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. V misce vyšleháme vejce, přidáme smetanu, pepř, 2 špetky soli a vše rozšleháme. Balkánský sýr nakrájíme na kostičky asi 1x1 cm.
-
7
V pánvi na másle osmažíme slaninu dozlatova, přidáme cibuli s česnekem, promícháme a cibuli zpěníme dozlatova. Přidáme špenát, ochutíme ho mořskou solí, promícháme a restujeme jen 1 minutu.
-
8
Na vychlazený koláčový korpus rozložíme špenát se slaninou, posypeme ho Balkánským sýrem, zalijeme vajíčky a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20-25 minut dozlatova.
-
9
Koláč nakrájíme a podáváme horký.