Lilky pečené a sypané sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Rajčata
  • 1 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 120 g Sýr Gruyére
  • 20 g Oregano sušené
  • 40 g Pyré rajčatové
  • 2 ks Lilek
  • 1 ks Česnek
  • 0.01 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 195 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 208 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 33 mg
  • Draslík 679.2 mg
  • Vláknina 15935 mg
  • Vitamín A 15935 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.1 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve necháme ohřát troubu na 200°C. Mezitím si lilky rozkrájíme podélně a lžící opatrně odstraníme jejich měkkou dužinu. Nesmíme přitom v žádném případě protrhnout slupku, proto pracujeme opatrně.

  • 2

    Vydlabanou dužinu z lilků nakrájíme na malé kousky a naložíme na větší pánev. Přisypeme k ní na menší kostičky nakrájená rajčata, 3 prolisované stroužky česneku, posypeme oreganem, zakápneme olivovým olejem a podle chuti osolíme a opepříme. Na plotně smažíme 5 minut než zelenina změkne, přitom ji neustále mícháme. Poté na pánev přidáme rajčatové pyré a ještě necháme smažit dalších 5 minut, aby směs zhoustla.

  • 3

    Lilky s odstraněným vnitřkem pomažeme olejem a položíme na pečící papír. V předehřáté troubě pečeme asi 12 minut, dokud nezměknou. Potom do jamky po dužině vložíme rajčatovou směs a povrch lilků posypeme sýrem. Znovu vrátíme do trouby a ještě 10 minut pečeme, aby povrch sýra zhnědl.

Komentáře k receptu