Plněná telecí pečeně
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 40 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 3 g Pepř černý mletý
- 60 g Strouhanka
- 10 g Citronová kůra
- 10 g Citronová kůra
- 40 g Šalotka
- 75 g Špenát listový čerstvý
- 20 g Tymián čerstvý
- 150 ml Víno bílé
- 150 ml Vývar drůbeží
- 40 ml Citronová šťáva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1.25 kg Telecí kýta
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 23 g
- Sodík 1207 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 256.7 mg
- Draslík 1151.2 mg
- Vláknina 3904 mg
- Vitamín A 3904 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přísady na marinádu smícháme, naklepané maso v marinádě několikrát
-
2
obrátíme a 2 dny necháme v chladničce marinovat.
-
3
Nádivka: kostičky slaniny vyškvaříme, přidáme máslo a nasekanou šalotku a osmažíme ji. Přidáme nakrájený špenát a na šalotce jej asi 3 minuty průběžně promícháváme a upravujeme. Sejmeme z ohně, přidáme citronovou kůru, strouhanku, podle chuti sůl a pepř. Zamícháme, směs spojíme vejcem a necháme úplně vychladnout.
-
4
Maso z marinády vyndáme, marinádu uchováme. Maso potřeme nádivkou a zavineme.
-
5
Maso dáme na pekáč a podlijeme marinádou. Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou a podléváme vývarem. Pečeme 25 minut na každých 500 g v předehřáté troubě při 180 °C (plyn 4), až z masa vytéká čirá šťáva. Maso přemístíme na talíř, volně překryjeme alobalem a necháme na teplém místě 10 minut stát.
-
6
Odstraníme snítky tymiánu. Pekáč postavíme na sporák, přilijeme zbytek marinády a vývaru, přivedeme k varu a mícháme, aby se rozpustily všechny připečeniny. Šťávu 5 minut povaříme, aby zhoustla a svařila se asi na polovinu.
-
7
Šťávu ochutnáme, dokořeníme a nakrájíme maso a servírujeme.