Čočková kaše se sázenými vejci

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Čočka velkozrnná
  • 150 g Mrkev kořen
  • 400 g Chléb konzumní
  • 200 g Okurky
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 4 špetka Paprika mletá sladká
  • 4 špetka Chilli koření mleté
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.4 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 757 kcal
  • Sacharidy 111 g
  • Tuky 103 g
  • Sodík 391 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 253 mg
  • Draslík 206.5 mg
  • Vláknina 4212 mg
  • Vitamín A 4212 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.9 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čočku přebereme, dobře promyjeme a dáme ji do hrnce. Přilijeme 7 dl vody a necháme ji namočenou 2 hodiny. Pak ji scedíme, zalijeme novou vodou (7 dl), přidáme 1 lžičku soli a uvaříme ji doměkka s očištěnou, omytou mrkví a bobkovým listem. Vaříme přibližně 25 minut.

  • 2

    Mezitím si očistíme cibuli s česnekem. Cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme.

  • 3

    V pánvi si rozpálíme lžíci másla s lžící oleje a cibuli zpěníme dozlatova. Přimícháme česnek a lžíci hladké mouky. Krátce vše osmažíme. Zředíme ji 0,5 dl vody. Zředěnou jíšku s cibulkou postupně zamícháme do čočky, asi 10-15 minut před dovařením. Kaši dochutíme solí a nakonec podle chuti octem. Z kaše odstraníme bobkový list i mrkev.

  • 4

    V pánvi na rozpáleném oleji s máslem (po 1 lžíci) si usmažíme 4 volská oka. Vajíčka opatrně rozklepneme jedno vedle druhého. Každé vejce osolíme (0,5 lžičky), posypeme špetkou sladké papriky a špetkou chilli. Usmažíme je tak, aby měly zlatohnědé křupavé okraje.

  • 5

    Kaši rozdělíme na talíře, doprostřed kaše položíme volské oko. Podáváme s chlebem a sladkokyselými okurkami.

Komentáře k receptu