Čočková kaše se sázenými vejci
Suroviny
- 350 g Čočka velkozrnná
- 150 g Mrkev kořen
- 400 g Chléb konzumní
- 200 g Okurky
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 4 špetka Paprika mletá sladká
- 4 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 1.4 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 757 kcal
- Sacharidy 111 g
- Tuky 103 g
- Sodík 391 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 253 mg
- Draslík 206.5 mg
- Vláknina 4212 mg
- Vitamín A 4212 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku přebereme, dobře promyjeme a dáme ji do hrnce. Přilijeme 7 dl vody a necháme ji namočenou 2 hodiny. Pak ji scedíme, zalijeme novou vodou (7 dl), přidáme 1 lžičku soli a uvaříme ji doměkka s očištěnou, omytou mrkví a bobkovým listem. Vaříme přibližně 25 minut.
-
2
Mezitím si očistíme cibuli s česnekem. Cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme.
-
3
V pánvi si rozpálíme lžíci másla s lžící oleje a cibuli zpěníme dozlatova. Přimícháme česnek a lžíci hladké mouky. Krátce vše osmažíme. Zředíme ji 0,5 dl vody. Zředěnou jíšku s cibulkou postupně zamícháme do čočky, asi 10-15 minut před dovařením. Kaši dochutíme solí a nakonec podle chuti octem. Z kaše odstraníme bobkový list i mrkev.
-
4
V pánvi na rozpáleném oleji s máslem (po 1 lžíci) si usmažíme 4 volská oka. Vajíčka opatrně rozklepneme jedno vedle druhého. Každé vejce osolíme (0,5 lžičky), posypeme špetkou sladké papriky a špetkou chilli. Usmažíme je tak, aby měly zlatohnědé křupavé okraje.
-
5
Kaši rozdělíme na talíře, doprostřed kaše položíme volské oko. Podáváme s chlebem a sladkokyselými okurkami.