Koňská pečeně a la zvěřina
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Celer bulvový
- 1000 g Koňské maso
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 9 g Sůl
- 8 g Sůl
- 6 g Pepř černý mletý
- 2 g Tymián sušený
- 2 g Jalovec
- 2 g Jalovec
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Petržel kořen
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 120 g Sádlo vepřové škvařené
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 1.5 l Voda pitná
- 3 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 0.5 dl Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 363 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 82 g
- Sodík 947 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 75 mg
- Draslík 684.1 mg
- Vláknina 5028.3 mg
- Vitamín A 5028.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso vložíme do keramické nádoby, obložíme nastrouhanou kořenovou zeleninou, cibulí, bobkovým listem a nadrceným jalovcem. Zalijeme svařenou vodou se solí a octem a necháme 5 dní uležet.
-
2
Uleželé maso vyjmeme, osušíme, nasolíme a poprášíme moukou. Na pánvi rozpálíme sádlo a maso opečeme rovnoměrně ze všech stran. Přemístíme do kastrolu, na pánvi na výpeku osmažíme zeleninu z marinády a přidáme čerstvou kořenovou zeleninu. Orestovanou zeleninu přidáme i s tukem k masu, podlijeme vodou a zakryté dusíme 4 hodiny, maso občas otočíme a pravidelně podléváme, podle potřeby přidáváme vodu. Když je maso měkké, vyjmeme ho, šťávu povaříme s trochou jalovce a tymiánu, zjemníme smetanou a vrátíme maso nakrájené na plátky.