Lasagne s hovězím masem
Suroviny
- 250 g Cibule
- 60 g Máslo čerstvé
- 400 g Rajčata
- 30 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 3 g Pepř černý mletý
- 30 g Petržel - nať
- 3 g Muškátový oříšek
- 300 g Celer řapíkatý
- 130 g Sýr Čedar
- 175 g Lasagne
- 45 g Mouka pšeničná hladká
- 45 g Mouka pšeničná hladká
- 600 ml Mléko polotučné
- 300 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Hořčice
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Hovězí maso mleté
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 695 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1157 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 151.5 mg
- Draslík 1045.3 mg
- Vláknina 5844.7 mg
- Vitamín A 5844.7 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Masová omáčka: rozehřejeme olej, přidáme mleté hovězí maso a za průběžného promíchávání smažíme do zhnědnutí. Přidáme mouku a dále mícháme 1 minutu.
-
2
Vlijeme hovězí vývar, omytá a pokrájená rajčata, nakrájený celer, cibuli, drcený česnek, rajský protlak, cukr a sůl podle chuti a přivedeme k varu. Přikryjeme a mírně podusíme 1 hodinu.
-
3
Bílá omáčka: rozpustíme máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme. Postupně přiléváme mléko. Mícháme do zhoustnutí. Vmícháme hořčici, muškátový oříšek a podle chuti sůl a pepř.
-
4
Třetinu masa dáme do velké mělké máslem vymazané zapékací misky, pokryjeme ho třetinou bílé omáčky, čedaru a parmezánu. Pokryjeme polovinou předvařených lasagní v jedné vrstvě. Vrstvy opakujeme a končíme čedarem a parmezánem.
-
5
Pečeme 45-60 minut v troubě na 190 °C, až těstoviny změknou a povrch je zlatohnědý. Ozdobíme petrželkou a servírujeme.