Rizoto se šafránem, krevetami a chřestem
Suroviny
- 14 g Máslo čerstvé
- 280 g Rýže loupaná
- 100 g Sýr Parmezán
- 80 g Krevety tygří - loupané
- 80 g Šalotka
- 2 g Šafrán
- 100 ml Víno bílé
- 800 ml Voda pitná
- 8 ks Rajčata
- 8 ks Chřest zelený
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Tymián čerstvý
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 6 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 553 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 20 g
- Sodík 500 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 42.2 mg
- Draslík 560.4 mg
- Vláknina 7998.4 mg
- Vitamín A 7998.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest oškrábeme škrabkou a povaříme ho 3 minuty ve 400 ml osolené vroucí vody. Poté ho vyndáme a ochladíme ve studené vodě.
-
2
Rajčata spaříme ve vroucí vodě a oloupeme je. Z chřestu odkrojíme špičky, které použijeme na konečnou ozdobu. Zbylé výhonky nakrájíme na malá kolečka.
-
3
Ve druhém hrnci zpěníme na 4 lžicích oleje nasekanou šalotku, poté k ní přidáme rýži a několik minut restujeme. K orestované rýži přilijeme bílé víno, které necháme vyvařit. Poté přidáme špetku šafránu, pepř, na kousky nakrájený chřest a vše zalijeme zbylou vodou. Na mírném plameni vaříme 15 minut. Směs uvaříme tak, aby bylo vše měkké, ale aby rýže nebyla rozvařená. Potom hrnec sundáme z ohně, přimícháme 10 g másla a strouhaný sýr.
-
4
Na 2 lžících olivového oleje osmahneme krevety s česnekem a špetkou tymiánu dozlatova. Vše přidáme do rizota spolu se špičkami chřestu a půlkou rajčat a krevet. Potom do rizota zamícháme zbylé máslo a rizoto rozdělíme na talíře. Naporcované rizoto ozdobíme zbytkem rajčat a krevet a posypme strouhaným sýrem. Podáváme horké.