Zeleninová směs ve woku s tofu
Suroviny
- 200 g Pórek
- 200 g Sýr sójový - Tofu
- 200 g Paprika červená
- 200 g Hrachové lusky
- 200 g Zelí čínské
- 200 g Fazolové výhonky
- 200 g Kukuřičné paličky v sladkokyselém nálevu
- 150 ml Vývar zeleninový
- 2 kávová lžička Olej sezamový
- 1 ks Zázvor celý
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Víno rýžové čínské
- 3 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- 2 polévková lžíce Ucho Jidášovo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 323 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 10 g
- Sodík 268 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 0.7 mg
- Draslík 921 mg
- Vláknina 12962.2 mg
- Vitamín A 12962.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 130 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme cca 20 min. louhovat. Mezitím smícháme sójovou omáčku s rýžovým vínem, sezamovým olejem a vývarem. Sýr nakrájíme na malé kostky. Zeleninu omyjeme, očistíme, případně oloupeme. Zelí a papriku nasekáme na nudličky, pórek nakrájíme na kolečka, hrachové lusky přepůlíme, kukuřičné klásky scedíme, necháme okapat a rozpůlíme. Šalotku, česnek a zázvor oloupeme a najemno nakrájíme. Chilli papričku očistíme a nasekáme na kroužky.
-
2
Rozpálíme wok, vlijeme podzemnicový olej a orestujeme na něm nejprve ze všech stran tofu. Vyjmeme a odložíme. Ve zbytku tuku za stálého míchání osmahneme zázvor, česnek, šalotku a chilli. Přidáme papriku, pórek, na kousky nakrájené houby a cca 3 min. smažíme.
-
3
Nakonec vmícháme zelí, hrachové lusky, celé výhonky, kukuřičky. Vrátíme zpět tofu a restujeme ještě cca 2 min. Přilijeme směs omáčky a vína, promícháme, dochutíme solí, pepřem a ihned podáváme.