Vepřová panenka s mušlemi
Suroviny
- 50 g Šunka od kosti
- 600 g Vepřová panenka
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 0.5 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 6 stroužek Česnek
- 0.25 l Víno bílé
- 1 kg Mušle slávky
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 542 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 19 g
- Sodík 1274 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 150.3 mg
- Draslík 1863.8 mg
- Vláknina 2724.5 mg
- Vitamín A 2724.5 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.2 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Panenku nakrájíme na kousky cca 2 cm velké. Šunku pokrájíme najemno. Oloupeme česnek a cibuli a najemno nasekáme. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nadrobno pokrájíme. Petrželku opláchneme, otrháme lístky a nasekáme je.
-
2
V pánvi rozpálíme olej a maso na něm postupně ze všech stran orestujeme. Vyjmeme, dáme na talíř a zaprášíme moukou. V tuku v pánvi osmahneme šunku, přidáme cibuli, česnek a petrželkové stonky. Poté vmícháme maso a rajčata, přilijeme víno. Šafrán rozdrobíme a necháme rozpustit v trošce vody. Přidáme k masu, ochutíme solí a pepřem. Zakryté dusíme na mírném ohni cca 45 minut.
-
3
Mezitím mušle důkladně opláchneme, použijeme pouze uzavřené a 10 minut před koncem vaření je přidáme k masu a společně povaříme, dokud se neotevřou. Uzavřené vyhodíme.
-
4
Směs rozdělíme na talíře, posypeme petrželkou a podáváme.