Zeleninová krémová polévka se špaldou
Suroviny
- 200 g Brokolice
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 150 g Petržel kořen
- 50 g Pšenice Špalda
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 401 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 19 g
- Sodík 939 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 212.6 mg
- Draslík 977.9 mg
- Vláknina 15564 mg
- Vitamín A 15564 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 116.7 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelenou špaldu (špaldová pšenice) promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme ji okapat. Pak na den namočíme do čisté vody. Druhý den ji uvaříme ve 2-3 dl bujonu z kořenové zeleniny. Vaříme ji přibližně 40 minut při mírné teplotě.
-
2
Omytou brokolici rozdělíme na růžičky. Omytou pažitku pokrájíme nadrobno.
-
3
V hrnci přivedeme k varu 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přidáme do něj uvařenou špaldu, růžičky brokolice a vaříme přibližně 5 minut.
-
4
Do misky si dáme 2 žloutky, vyšleháme je se solí a smetanou a opatrně směs vlijeme za stálého míchání do polévky. Dochutíme solí, pepřem a 1 špetkou muškátového oříšku. Každou porci posypeme pažitkou a podáváme.
-
5
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
7
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
8
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
9
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
10
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.