Zeleninová krémová polévka se špaldou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Brokolice
  • 100 g Celer bulvový
  • 250 g Mrkev kořen
  • 300 g Pórek
  • 150 g Petržel kořen
  • 50 g Pšenice Špalda
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 401 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 939 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 212.6 mg
  • Draslík 977.9 mg
  • Vláknina 15564 mg
  • Vitamín A 15564 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 116.7 mg
  • Vitamín E 3.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zelenou špaldu (špaldová pšenice) promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme ji okapat. Pak na den namočíme do čisté vody. Druhý den ji uvaříme ve 2-3 dl bujonu z kořenové zeleniny. Vaříme ji přibližně 40 minut při mírné teplotě.

  • 2

    Omytou brokolici rozdělíme na růžičky. Omytou pažitku pokrájíme nadrobno.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přidáme do něj uvařenou špaldu, růžičky brokolice a vaříme přibližně 5 minut.

  • 4

    Do misky si dáme 2 žloutky, vyšleháme je se solí a smetanou a opatrně směs vlijeme za stálého míchání do polévky. Dochutíme solí, pepřem a 1 špetkou muškátového oříšku. Každou porci posypeme pažitkou a podáváme.

  • 5

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 6

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 7

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 8

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 9

    Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 10

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu