Studený krémový holubí bujon s bylinkami
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Smetana jihočeská zakysaná15%
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Česnek
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 6 ks Ředkvička
- 3 ks Jalovec
- 4 ks Ředkev bílá
- 2 ks Cibule červená
- 0.5 špetka Cukr krupice
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.5 polévková lžíce Řeřicha
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1040 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 94 g
- Sodík 2571 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 1162.9 mg
- Vláknina 12415.1 mg
- Vitamín A 12415.1 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 81.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme 6 ks červených ředkviček a 4 ks bílé ředkvičky.
-
2
Ředkvičky pokrájíme na tenká kolečka.
-
3
Bylinky: kopr, petrželku kudrnku a řeřichu omyjeme a vše drobně pokrájíme.
-
4
Studený holubí bujon ochutíme citronovou šťávou, sušeným česnekem, mletým chilli, cukrem a solí. Pak přimícháme zakysanou smetanu a nakonec všechny bylinky a ředkvičky.
-
5
Bujon podáváme vychlazený.
-
6
Bujon z holoubat [30620]:
-
7
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
8
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
9
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
10
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
11
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
12
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.