Studený krémový holubí bujon s bylinkami

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 100 g Smetana jihočeská zakysaná15%
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Česnek
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 6 ks Ředkvička
  • 3 ks Jalovec
  • 4 ks Ředkev bílá
  • 2 ks Cibule červená
  • 0.5 špetka Cukr krupice
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Holub
  • 0.5 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 3 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 0.5 polévková lžíce Řeřicha
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1040 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 94 g
  • Sodík 2571 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 240.5 mg
  • Draslík 1162.9 mg
  • Vláknina 12415.1 mg
  • Vitamín A 12415.1 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 81.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme 6 ks červených ředkviček a 4 ks bílé ředkvičky.

  • 2

    Ředkvičky pokrájíme na tenká kolečka.

  • 3

    Bylinky: kopr, petrželku kudrnku a řeřichu omyjeme a vše drobně pokrájíme.

  • 4

    Studený holubí bujon ochutíme citronovou šťávou, sušeným česnekem, mletým chilli, cukrem a solí. Pak přimícháme zakysanou smetanu a nakonec všechny bylinky a ředkvičky.

  • 5

    Bujon podáváme vychlazený.

  • 6

    Bujon z holoubat [30620]:

  • 7

    Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.

  • 8

    V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.

  • 9

    Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.

  • 10

    Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.

  • 11

    Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.

  • 12

    Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.

Komentáře k receptu