Slovenská zelňačka vánoční

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 300 g Vepřová plec
  • 200 g Uzené maso vařené
  • 200 g Klobása uzená
  • 25 g Houby sušené
  • 120 g Sádlo škvařené
  • 500 g Zelí kysané
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Bobkový list
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 2 ks Nové koření celé
  • 15 ks Švestky sušené
  • 4 stroužek Česnek
  • 1.8 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2302 kcal
  • Sacharidy 428 g
  • Tuky 68 g
  • Sodík 253 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 427 g
  • Cholesterol 65.9 mg
  • Draslík 5408.6 mg
  • Vláknina 113384 mg
  • Vitamín A 113384 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 4.7 mg
  • Vitamín C 18.7 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plecko očistíme a nakrájíme na střední kostky, uzené maso překrojíme a zvlášť uvaříme v 1,6 l vody a poté nakrájíme na drobnější kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, houby namočíme na 10 minut do 200 ml vody, česnek prolisujeme, klobásu nakrájíme na plátky, sušené švestky vypeckujeme a pokrájíme, kysané zelí překrájíme na drobné kousky.

  • 2

    V silnostěnném hrnci na tuku zpěníme cibuli, přidáme plecko, osmažíme a na závěr přidáme česnek a papriku. Podlijeme vodou z uzeného masa, přidáme koření, houby i s vodou, klobásu a na mírném plameni necháme asi 1 hodinu probublávat. Poté vložíme zelí, švestky a ještě asi 20 minut vaříme. Nakonec přidáme uzené maso a necháme prohřát.

Komentáře k receptu