Slovenská zelňačka vánoční
Suroviny
- 300 g Vepřová plec
- 200 g Uzené maso vařené
- 200 g Klobása uzená
- 25 g Houby sušené
- 120 g Sádlo škvařené
- 500 g Zelí kysané
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 6 ks Pepř černý celý
- 2 ks Nové koření celé
- 15 ks Švestky sušené
- 4 stroužek Česnek
- 1.8 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2302 kcal
- Sacharidy 428 g
- Tuky 68 g
- Sodík 253 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 427 g
- Cholesterol 65.9 mg
- Draslík 5408.6 mg
- Vláknina 113384 mg
- Vitamín A 113384 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 4.7 mg
- Vitamín C 18.7 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plecko očistíme a nakrájíme na střední kostky, uzené maso překrojíme a zvlášť uvaříme v 1,6 l vody a poté nakrájíme na drobnější kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, houby namočíme na 10 minut do 200 ml vody, česnek prolisujeme, klobásu nakrájíme na plátky, sušené švestky vypeckujeme a pokrájíme, kysané zelí překrájíme na drobné kousky.
-
2
V silnostěnném hrnci na tuku zpěníme cibuli, přidáme plecko, osmažíme a na závěr přidáme česnek a papriku. Podlijeme vodou z uzeného masa, přidáme koření, houby i s vodou, klobásu a na mírném plameni necháme asi 1 hodinu probublávat. Poté vložíme zelí, švestky a ještě asi 20 minut vaříme. Nakonec přidáme uzené maso a necháme prohřát.