Polévka s kadeřávkem a klobásou
Suroviny
- 250 g Brambory
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Klobása Dunajská
- 600 g Kapusta kadeřavá
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 50 g Slanina vepřová
- 200 g Tuřín
- 80 g Petržel kořen
- 200 g Petržel kořen
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 0.5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Husí sádlo
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 1 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 788 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 153 g
- Sodík 2943 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 36.5 mg
- Draslík 1845 mg
- Vláknina 41845.7 mg
- Vitamín A 41845.7 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 323.1 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře omyjeme a nakrájíme listy kadeřávku na nudličky (kadeřavá kapusta).
-
2
Na kostky si pokrájíme očištěné a omyté nové brambory. Očištěnou a omytou mrkev s petrželí pokrájíme na tenká kolečka. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omyjeme a otrháme lístky čerstvé majoránky, pokrájíme nadrobno a odložíme do misky.
-
3
Prorostlou slaninu pokrájíme na nudličky, pikantní klobásu na kolečka.
-
4
V hrnci si rozpustíme slaninu s husím sádlem, a cibuli zpěníme. Přidáme kadeřávek, mrkev, petržel a majoránku. Promícháme a krátce osmažíme (3-4 minuty), zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přidáme bobkový list, ochutíme solí, pepřem a novým kořením. Doložíme brambory a vaříme při mírné teplotě 10 minut, pak přidáme pokrájenou klobásu a vaříme dalších 5-7 minut.
-
5
Nakonec přimícháme 0,5 dl smetany, kterou jsme smíchali s hořčicí, dochutíme solí, povaříme ještě asi 2 minuty a podáváme.
-
6
Zeleninový bujon [30258]:
-
7
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
8
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
9
Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
10
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
11
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
12
Případně dochutíme solí a pepřem.