Zeleninová karamelová polévka s čekankou
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 200 g Petržel kořen
- 200 g Čekanka
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Kmín mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 517 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 80 g
- Sodík 2405 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 863.1 mg
- Vláknina 32587.6 mg
- Vitamín A 32587.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 95.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jarní cibuli a čekanku očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky.
-
2
V hrnci si zpěníme máslo a cibuli zpěníme, přidáme 1 lžíci třtinového cukru a za stálého míchání ho zkaramelizujeme, přimícháme čekanku a pak zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu. Dochutíme solí a mletým kmínem.
-
3
Vaříme asi 4-5 minut a podáváme.
-
4
Zeleninový bujon [30258]:
-
5
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
6
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
7
Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
8
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
9
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
10
Případně dochutíme solí a pepřem.