Polévka s úhořem a kapary
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 250 g Kapusta růžičková
- 150 g Mrkev kořen
- 600 g Úhoř říční
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 200 g Paprika červená
- 150 g Petržel kořen
- 100 g Kapary
- 300 g Smetana zakysaná 14%
- 500 g Rybí hlavy
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 906 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 61 g
- Sodík 1170 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 180 mg
- Draslík 1006.6 mg
- Vláknina 21105.3 mg
- Vitamín A 21105.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 127.8 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu: růžičkovou kapustu, cibuli, česnek a papriky očistíme a omyjeme.
-
2
Vykuchaného, stáhnutého a omytého úhoře nakrájíme na medailonky.
-
3
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, drobně pokrájenou cibuli s česnekem podusíme, přidáme medailonky úhoře, které osolíme, opepříme, promícháme s podušenou cibulí a dusíme 1-2 minuty. Pak přilijeme 1 litr rybího vývaru a přivedeme polévku k varu, zmírníme teplotu, přidáme na nudličky pokrájenou papriku a vaříme 2-4 minuty.
-
4
Nakonec v misce smícháme zakysanou smetanu s kapary, přimícháme ji opatrně do polévky, necháme přejít varem a podáváme.
-
5
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
6
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
7
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
8
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
9
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.