Polévka s úhořem a kapary

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 250 g Kapusta růžičková
  • 150 g Mrkev kořen
  • 600 g Úhoř říční
  • 200 g Fenykl sladký - hlíza
  • 200 g Paprika červená
  • 150 g Petržel kořen
  • 100 g Kapary
  • 300 g Smetana zakysaná 14%
  • 500 g Rybí hlavy
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 906 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 1170 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 180 mg
  • Draslík 1006.6 mg
  • Vláknina 21105.3 mg
  • Vitamín A 21105.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 127.8 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zeleninu: růžičkovou kapustu, cibuli, česnek a papriky očistíme a omyjeme.

  • 2

    Vykuchaného, stáhnutého a omytého úhoře nakrájíme na medailonky.

  • 3

    V hrnci rozpustíme máslo s olejem, drobně pokrájenou cibuli s česnekem podusíme, přidáme medailonky úhoře, které osolíme, opepříme, promícháme s podušenou cibulí a dusíme 1-2 minuty. Pak přilijeme 1 litr rybího vývaru a přivedeme polévku k varu, zmírníme teplotu, přidáme na nudličky pokrájenou papriku a vaříme 2-4 minuty.

  • 4

    Nakonec v misce smícháme zakysanou smetanu s kapary, přimícháme ji opatrně do polévky, necháme přejít varem a podáváme.

  • 5

    Rybí vývar s fenyklem [29924]:

  • 6

    Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.

  • 7

    Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).

  • 8

    V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.

  • 9

    Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu