Bujon z pernaté zvěře s divokou rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Cuketa
  • 100 g Lilek
  • 100 g Rýže neloupaná (Natural)
  • 200 g Kuřecí drůbky
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.2 l Voda pitná
  • 5 dl Víno červené
  • 0.2 dl Voda pitná
  • 1 kg Bažant obecný
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Sezamová pasta
  • 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 803 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 676 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 256.4 mg
  • Draslík 1272.2 mg
  • Vláknina 25050.7 mg
  • Vitamín A 25050.7 mg
  • Vitamín B6 1.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69.2 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V menším hrnci si uvaříme 100 g divoké rýže.

  • 2

    100 g lilku omyjeme, rozkrájíme na kostičky, osolíme a necháme "vypotit". Po 30 minutách kostičky lilku opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. 100 g omyté cukety též rozkrájíme na kostičky.

  • 3

    V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme do něj 1/2 lžičky bílého pepře, a podusíme na něm lilek s cuketou. Pak přimícháme prolisovaný česnek, sůl a přilijeme 1 litr vínového bujonu a vaříme přibližně 5-7 minut.

  • 4

    Do bujonu spolu s mletým barevným pepřem přimícháme 1 lžíci sezamové pasty, 1 lžíci citronové šťávy, uvařenou rýži, dochutíme 1 lžičkou soli a povaříme 1-2 minuty.

  • 5

    Podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.

  • 6

    Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:

  • 7

    Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.

  • 8

    Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.

  • 9

    Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.

Komentáře k receptu