Bujon z pernaté zvěře s divokou rýží
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Cuketa
- 100 g Lilek
- 100 g Rýže neloupaná (Natural)
- 200 g Kuřecí drůbky
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 2 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 0.2 l Voda pitná
- 5 dl Víno červené
- 0.2 dl Voda pitná
- 1 kg Bažant obecný
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Sezamová pasta
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 31 g
- Sodík 676 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 256.4 mg
- Draslík 1272.2 mg
- Vláknina 25050.7 mg
- Vitamín A 25050.7 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V menším hrnci si uvaříme 100 g divoké rýže.
-
2
100 g lilku omyjeme, rozkrájíme na kostičky, osolíme a necháme "vypotit". Po 30 minutách kostičky lilku opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. 100 g omyté cukety též rozkrájíme na kostičky.
-
3
V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme do něj 1/2 lžičky bílého pepře, a podusíme na něm lilek s cuketou. Pak přimícháme prolisovaný česnek, sůl a přilijeme 1 litr vínového bujonu a vaříme přibližně 5-7 minut.
-
4
Do bujonu spolu s mletým barevným pepřem přimícháme 1 lžíci sezamové pasty, 1 lžíci citronové šťávy, uvařenou rýži, dochutíme 1 lžičkou soli a povaříme 1-2 minuty.
-
5
Podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
-
6
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
-
7
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
-
8
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
-
9
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.