Sladkokyselý srnčí ořech
Suroviny
- 250 g Hovězí svíčková
- 100 g Hroznové víno
- 40 g Máslo čerstvé
- 800 g Srnčí kýta
- 4 g Jalovec
- 2 g Hřebíček
- 60 ml Olej olivový
- 1000 ml Víno červené
- 200 ml Víno portské
- 200 ml Vývar telecí
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 941 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 30 g
- Sodík 297 mg
- Bílkoviny 77 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 38.3 mg
- Draslík 684.7 mg
- Vláknina 1856.8 mg
- Vitamín A 1856.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
500ml vína svaříme s bylinkami, po vychladnutí do vína vložíme svíčkovou a necháme marinovat 48 hodin.
-
2
Srnčí ořechy potřeme olejem, opepříme a marinujeme také v marinádě, ale pouze 24 hodin.
-
3
Svíčkovou vyjmeme z marinády, necháme okapat a poté osmahneme na rozpáleném másle.
-
4
Marinádu slijeme přes sítko a dáme vařit. Jakmile se vaří, sebereme pěnu z hladiny, přidáme koření.
-
5
Chvíli povaříme, přidáme rozmačkané hrozny a polovinu vývaru.
-
6
Osolíme a varem zredukujeme na polovinu objemu.
-
7
Portské smícháme se zbytkem vývaru a uvedeme k varu, jakmile omáčka zhoustne, přilijeme zbytek vína a vlijeme k omáčce z marinády.
-
8
Opepříme, vmícháme kousek másla.
-
9
Ořechy a svíčkovou osmažíme na rozpáleném oleji, svíčkovou naporcujeme na plátky a společně s ořechy podáváme přelité omáčkou.