Zapékaná kaše v zelném listu
Suroviny
- 500 g Brambory
- 70 g Máslo čerstvé
- 50 g Šunka dušená
- 300 g Zelí hlávkové bílé
- 125 g Žampiony čerstvé
- 80 g Šalotka
- 10 g Kerblík
- 50 g Sýr cantal
- 500 ml Mléko polotučné
- 50 ml Olej olivový
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový oříšek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 526 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 37 g
- Sodík 268 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 171.2 mg
- Draslík 969.7 mg
- Vláknina 11331.9 mg
- Vitamín A 11331.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, pokrájíme a uvaříme do měkka ve vroucí, osolené vodě. Poté rozmixujeme na kaši, do které vmícháme mléko, 30 g másla a 1 špetku muškátového oříšku. Osolíme a opepříme.
-
2
Šalotky a žampiony očistíme a pokrájíme na menší kousky. Rozehřejeme olej se zbytkem másla a šalotku s žampiony na něm osmažíme.
-
3
Vejce rozšleháme, osolíme, opepříme, přidáme druhou špetku muškátového oříšku, nakrájenou šunku, 40 g nastrouhaného sýra, nasekaný kerblík a šalotku se žampiony. Dobře promícháme a vmícháme do bramborové kaše.
-
4
Hlávku zelí rozebereme na listy, ty spaříme ve vroucí vodě a necháme dobře okapat. Poté jimi vyložíme zapékací mísu vytřenou máslem. Naplníme kaší a překryjeme přečnívajícími listy. Povrch posypeme strouhaným sýrem.
-
5
Pečeme ve vodní lázni při 200 °C 25 minut.